Oblicz pole przekroju prostopadłościanu
Oliwia: Przekątna prostopadłościanu o podstawie kwadratowej ma długość 20√5 i jest nachylona do
płaszczyzny podstawy tego prostopadłościanu pod katem alfą takim ze tg alfa=3.
Prostopadloscian przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i nachyloną do
niej pod kątem 30 stopni. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
Bardzo proszę o pomoc
10 kwi 21:00
Mila:
d=20√5,γ=30o
1)
H
tgα=3⇔
=3⇔H=3p
p
2)
d2=H2+p2
(20√5)2=p2+(3p)2
400*5=10p2
40*5=p2
200=p2p=10√2
3)
|OC|=5√2
W ΔOCE: