Rozwiąż równianie
zk: 1.) sin4x+cos4=58
2.) sin2x+cosxsinx=tgx
3.) tg2x−sin2x=2sin2x
4.) 1+tgx1−tgx=1+sin2x
Byłby ktoś skłonny pomóc z dojściem do rozwiązania?
10 kwi 20:53
jc:
5/8 = (sin2 x + cos2 x)2 − 2 sin2 x cos2 x = 1 − (sin 2x)2 /2
sin 2x = ± √3 /2
2x = (3k±1) π /3
x = k π/2 ± π/6
10 kwi 21:02
zk: jc chodzi o to, że mam podany wynik ( π6+1/2*kπ, π3+1/2*kπ) u muszę znać sposób na
dojście do DOKŁADNEGO wyniku bez przybliżeń. Niestety takie zaokrąglenia trochę osdpadają
10 kwi 21:13
jc: Wynikiem nie są przedziały przedziały.
O jakich przybliżeniach i zaokrągleniach piszesz?
10 kwi 21:23
zk: To nie jest przedział. Przypadkiem to tak zapisałem (my bad)
10 kwi 21:27
jc:
1/2 − 1/6 = 1/3, więc to ten sam zbiór rozwiązań.
10 kwi 21:31
zk: To już mam. A pozostałe ?
10 kwi 21:39