Równanie okręgu
qwerty: Bardzo proszę o pomoc.
| | 1 | |
Styczna do wykresu funkcji f(x)= 16x2 + |
| , gdzie x≠0, przechodząca przez początek |
| | x | |
układu współrzędnych ma z parabolą o równaniu y= 3x
2 +12x−12 dwa punkty wspólne A i B. Napisz
równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek AB.
Na początku ze wzoru na styczną czyli y=f'(x
0)(x−x
0) + f(x
0) ustaliłam x
0, który wyszedł mi
Następnie ustaliłam wzór na styczną która wyszła mi y=12x. Dalej próbowałam ustalić te punkty A
i B,
ale mi nie wyszły. Bardzo proszę o pomoc.
10 kwi 20:49
grzest:
"Dalej próbowałam ustalić te punkty A i B, ale mi nie wyszły."
Dlaczego nie wyszły?
Podstaw y=12x do równania paraboli i oblicz punkty xA i xB. Mając xA i xB bez trudu
obliczysz yA i yB, choćby z równania stycznej.
10 kwi 21:17
Tadeusz:
a w jaki sposób Twoja styczna wyszła y=12x
10 kwi 21:28
grzest:
Pewnie wskutek pomyłki

.
| | 1 | |
Gdyby policzyła to bardziej starannie, otrzymała by x0=− |
| i y=−12x. |
| | 2 | |
10 kwi 21:51
Tadeusz:
To akurat chyba policzyła dobrze .. dziwiłem się tylko tym, że trudniejszą cześć "rozkminiła"
a o drobiazgi pyta
11 kwi 13:25