10 kwi 20:21
Adamm: dziękuję

to bardzo miło z twojej i
5−latka strony

jak ja się wam odwdzięczę ?
10 kwi 20:51
Mariusz:
A gdzie skany z równaniami trzeciego stopnia
Nie rozwiąże równania czwartego stopnia bez rozwiązania równania trzeciego stopnia
Pewne szczególne przypadki równania czwartego stopnia można rozwiązać
bez rozwiązania równania trzeciego stopnia ale ogólnego równania czwartego stopnia
już bez równania trzeciego stopnia nie rozwiążesz
10 kwi 21:34
Adamm: potrafię rozwiązywać równania 3 stopnia, nawet zrobiłem już z 5, 6 przykładów odnośnie równań
3 stopnia
zapamiętałem kilka wzorów dzięki czemu efektywnie mogę je rozwiązywać, jedynie za pomocą
zwykłego kalkulatora
teraz wolę skupić się na rozwiązywaniu równań 4 stopnia, znam mniej więcej ideę,
przy czym najlepiej jest to przećwiczyć, ale przełożę to na później, najlepiej za miesiąc lub
dwa
10 kwi 21:51
Mariusz:
Chodzi mi o to że równania kwadratowe są w szkole a równania trzeciego stopnia już nie
mimo iż wszystko co potrzebne do ich wprowadzenia są
więc gdyby przyszedł ktoś trzeci to i tak nie wiedziałby jak je rozwiązać
tak więc równania czwartego stopnia powinny być wprowadzane
razem z równaniami trzeciego stopnia
10 kwi 22:14
Mariusz:
Jak rozwiązywałeś równania trzeciego stopnia ?
Równanie kwadratowe otrzymywałeś z wzorów Vieta
czy z podstawień ?
10 kwi 22:19
Adamm: sprowadzałem do postaci kanonicznej, liczyłem deltę i w zależności jakiego znaku wyszła
podstawiałem do wzorów na pierwiastki
łatwiej jest mi zapamiętać wzory zamiast sposobu
wiem jak wyznaczyć jeden pierwiastek podstawiając y=u+v do równania y3+py+q=0,
ale o wiele łatwiej jest wyznaczyć pierwiastki wzorami, szczególnie że mogą być okropne
10 kwi 22:31
Adamm: "ale o wiele łatwiej jest wyznaczyć pierwiastki wzorami, szczególnie że mogą być okropne"
mam na myśli dzielenie tego wielomianu przez wyznaczony pierwiastek
10 kwi 22:31
Metis: Adam zajrzysz do moich całek?
10 kwi 22:35
Mariusz:
Bawiłeś się funkcjami symetrycznymi ?
Mamy taki układ równań
x1+x2−x3−x4=u1
x1−x2+x3−x4=u2
x1−x2−x3+x4=u3
x1+x2+x3+x4=−a3
Okazuje się że współczynniki wielomianu (z−u1)(z−u2)(z−u3)(z+u1)(z+u2)(z+u3)
są funkcjami symetrycznymi pierwiastków równania czwartego stopnia
i mogą być wyrażone za pomocą współczynników równania czwartego stopnia
Dla równania trzeciego stopnia masz podobnie
Niech
ε1+ε2+1=0
ε1ε2=1
Układ równań wygląda tak
x1+ε1x2+ε2x3=u1
x1+ε2x2+ε1x3=u2
x1 + x2 + x3 =−a2
Okazuje się że współczynniki wielomianu
(z−u1)(z−ε1u1)(z−ε2u1)(z−u2)(z−ε1u2)(z−ε1u2)
są funkcjami symetrycznymi pierwiastków równania trzeciego stopnia
i mogą być wyrażone za pomocą współczynników równania trzeciego stopnia
10 kwi 22:42
Mariusz:
Jak masz jedną parę (u,v) spełniającą ten układ równań
powstały po podstawieniu x=u+v
to pozostałych par możesz szukać wykorzystując
zespolone pierwiastki trzeciego stopnia z jedynki
10 kwi 22:49
Mariusz:
Programowałeś trochę ?
Można napisać program który będzie ci losował współczynniki
tak aby ładnie się liczyło
10 kwi 23:22
Adamm: programowałem jedynie w c++, wiem jak napisać prosty program
10 kwi 23:23
jc: Mariusz, równanie poniżej powinno się ładnie rozwiązywać.
x4 + 3x2 + 6x + 10 = 0,
11 kwi 00:04
Mariusz:
Powinno starczyć , funkcje z time.h oraz stdlib.h będą przydatne
Wylosuj sobie współczynniki trójmianów kwadratowych
a następnie wymnóż te trójmiany kwadratowe i będziesz miał
współczynniki wielomianu czwartego stopnia
Możesz wylosować sobie pierwiastki całkowite bądź wymierne
i skorzystać z wzorów Vieta aby otrzymać współczynniki wielomianu czwartego stopnia
Funkcje symetryczne podstawowe występujące we wzorach Vieta
możesz wygenerować iloczynem
∏k=1n(1+xkt)
Jest też wzór rekurencyjny
p(k,n)=1 k=0
p(k,n)=0 n=0 // Tutaj już k≠0 , gdy k=0 wykonywany jest poprzedni warunek
p(k,n)=p(k,n−1)+p(k−1,n−1)xn
11 kwi 00:13
11 kwi 01:32
12 kwi 18:27
Adamm: naprawdę bardzo dziękuję
niestety nie wiem z jakiej są książki
12 kwi 18:39
5-latek: Biblioteczka matematyczna 16
Andrzej Mostowski Rozwiazywanie rownan algebraicznych (1964r)
12 kwi 18:49
Mariusz:
Adam bawiłeś się funkcjami symetrycznymi ?
Jeżeli po dowolnej permutacji zmiennych otrzymujesz wyjściowy wielomian to
wielomian ten jest symetryczny
Wielomiany symetryczne podstawowe (tzw elementarne) to te które występują we wzorach Vieta
Każdy wielomian symetryczny można wyrazić za pomocą wielomianów symetrycznych podstawowych
Dobrego algorytmu nie znam tylko zgadywanie które wielomiany pomnożyć a które odjąć
13 kwi 00:56
Adamm: "Jeżeli po dowolnej permutacji zmiennych otrzymujesz wyjściowy wielomian
to wielomian ten jest symetryczny"
co masz na myśli?
13 kwi 01:05
Adamm: ach, już rozumiem
mówimy o wielomianach wielu zmiennych
13 kwi 01:08
Adamm: nigdy o tym nie słyszałem
13 kwi 01:11
13 kwi 01:14
Mariusz:
"ale o wiele łatwiej jest wyznaczyć pierwiastki wzorami, szczególnie że mogą być okropne"
mam na myśli dzielenie tego wielomianu przez wyznaczony pierwiastek"
Dla równań trzeciego stopnia można jeszcze z wzorów Vieta skorzystać zamiast dzielenia
(wzór na sumę oraz na iloczyn pierwiastków)
13 kwi 12:28
Mariusz:
Adam mam dla ciebie zadanie
Wykaż że nie istnieje metoda ogólna rozwiązywania równań czwartego stopnia
która nie korzysta z pierwiastków równania trzeciego słowa
13 kwi 19:39
24 kwi 04:44
KKrzysiek: gdzieś mam tego pdfa po angielsku, później ew. podesle linka
24 kwi 05:02
Mariusz:
Jak masz to podeślij bo nie każdy miał niemiecki
np ja angielski trochę miałem ale niemieckiego w ogóle
Tutaj oprócz sposobów na rozwiązanie równania drugiego , trzeciego i czwartego stopnia
jest też wymierna parametryzacja krzywej y2=ax2+bx+c
dla a=0 mamy parabolę ale ten przypadek nie jest rozpatrywany
dla a<0 mamy elipsę
dla a>0 mamy hiperbolę
Nie widziałem geometrycznej interpretacji którą w skrócie podaje Fichtenholz
24 kwi 12:48
jc: Mariusz, spójrz do historii matematyki (tłumaczenie z rosyjskiego, tom 1).
Przeczytaj o Diofantesie.
24 kwi 12:52
Mariusz:
Te podstawienia przypisuje się Eulerowi choć nie podał on skąd je wziął
przynajmniej ja nie widziałem
Tam jest coś więcej niż u Fichtenholza ?
Od 289 strony są interesujące nas tematy jeśli chodzi o rozwiązywanie równań wielomianowych
Od 238 strony jest sposób na rozwiązanie równania kwadratowego
do którego sprowadzamy rozwiązywanie równania trzeciego i czwartego stopnia
24 kwi 13:48