matematykaszkolna.pl
Oblicz kąt alfa i beta Michael: rysunekHej emotka Przepraszam z góry za rysunek ale to mój pierwszy raz gdy coś tu tworzyłem Mam pytanie (jak nie trudno się domyślić) o wyznaczenie miary kątów α i β w tym kole... Eh kombinuję już dobre ponad 0.5 h i nadal nic z tego więc prosiłbym o radę, bądź rozwiązanie tego przykładu. Może gdy zobaczę jakie mechanizmu tu działają to dam radę zrobić resztę (bo to nie jedyny jakiego nie potrafię zrobić). Oki co do danych to tak : czerwony to kąt 30o różowy to α niebieski to 100o a zielony to β Z góry dziękuję za wszelaką pomoc. (Jak by co same odpowiedzi mnie nie interesują, chcę wiedzieć jak do tego dojść bo coraz bardziej wydaje mi się że się pogrążam w swych dziwnych teoriach) Pozdrawiam.
10 kwi 20:01
Adamm: różowy=90o−czerwony = 60o zielony=180o−(czerwony+180o−niebieski)=70o
10 kwi 20:18
Michael: Wszystko się zgadza, ale dla czego różnowy to 90−30 ? A czemu zielony to 30+180−100 ? Nie widzę po prostu powiązania między tym . Adammie jak byś mógł trochę mnie rozjaśnić byłbym wdzięczny.
10 kwi 20:49
Michael: Ok jak by co już doszedłem do tego jak by ktoś też miał problem ze zrozumieniem jak dojść do prawidłowego wyniku to tak (o ile się nie mylę): Kąt niebieski jest kątem wirzchołkowym do kąta po przeciwnej stronie (tego w trójkącie z rózowym kątem) wielkość tego kąta wierzchołkowego też wynosi 100o.Pozostałe dwa kąty muszą mieć razem miarę 160o (czyli każdy z nich ma 80o) aby razem po zsumowaniu wszystkie dały wynik 360o. Kąt czerwony jest wpisany w okrąg i oparty na tym samym łuku co kat w trójkącie z zielonym kątem więc ich miary są równe (30o). Wiedząc to suma miar kątów w trójkącie daje 180 czyli.. zielony kąt to 180−30−80 = 70o. Jeden z kątów jest wpisany i oparty na średnicy jego wielkość to 90o a ponieważ wiemy że kąt zielonyto 70o więc jego pozostała wartość to 20o (ta wartośc w trójkącie z różowym kątem). Znając wartości dwóch kątów w trójkącie z różowym kątem jesteśmy w stanie wyliczyć α To tyle wiem żę trochę masło maślane ale chciałem to jakoś opisać a to chyba nie jest zbyt proste dzięki Adamm jeszcze raz za Twój czas pozdrawiam.
11 kwi 19:03