zbior
nikt: Prosze o sprawdzenie
Proszę znaleźć zbiór:
{𝑥∈ℝ: ⋀ 𝑛∈ℕ∖{0}}( 0 ≤ 𝑥∗𝑛 ≤ 1/2∗𝑛)}
rozwiazanie:
0 ≤ 𝑥∗𝑛 ≤ 1/2n2)
A1={x ∊ R: 0≤x ≤ 1/2} //tutaj podstawilem n=1
A2={x ∊ R: 0 ≤x≤1/8} .... //tutaj podstawilem n=2, i nie wiem jakie liczby podstawic,jesli
przedzail
jest R, czy 1,2,3... czy np. 1/2 , 1/4 ...
{𝑥∈ℝ: ⋀ 𝑛∈ℕ∖{0}}( 0 ≤ 𝑥∗𝑛 ≤ 1/2∗𝑛)} = ⋀ 𝑛∈ℕ∖{0} {𝑥∈ℝ:0 ≤ 𝑥≤ 1/2n2)} = co? {0} ?
nie wiem do czego to zmierza, jak to sprawdzić,
10 kwi 19:43
Pytający:
Zapisz jeszcze raz przykład używając ułamków/nawiasów.
{𝑥∈ℝ: ⋀ 𝑛∈ℕ∖{0}( 0 ≤ 𝑥∗𝑛 ≤ (1/2)∗𝑛)}
czy
{𝑥∈ℝ: ⋀ 𝑛∈ℕ∖{0}( 0 ≤ 𝑥∗𝑛 ≤ 1/(2𝑛))}
czy jeszcze coś innego? Skąd wzięło Ci się niżej 1/2n2?
10 kwi 20:04
nikt: 
tam ma być
12*n, czyli jak podzielisz przez n to ci wyjdzie
12*n2
10 kwi 20:17
Pytający:
| | 1 | | 1 | |
{𝑥∈ℝ: ∀ 𝑛∈ℕ∖{0} (0 ≤ xn ≤ |
| )}={𝑥∈ℝ: ∀ 𝑛∈ℕ∖{0} (0 ≤ x ≤ |
| )}={0} |
| | 2n | | 2n2 | |
| | 1 | |
Przecież jakkolwiek mały weźmiesz x>0, nierówność x ≤ |
| nie będzie spełniona dla |
| | 2n2 | |
dostatecznie dużego n (a ma być spełniona dla każdego n∊ℕ\{0}), bo przecież
| | 1 | |
limn→∞( |
| )=0. Jedynie x=0 zawsze spełnia tę nierówność. |
| | 2n2 | |
10 kwi 21:05