Mamy ostrosłup trójkątny prawidłowy o boku podstawy 3 cm, jego wysokość znajduje
AveHidan: Witam, dzisiaj na egzaminie dostałem piękne zadania których nie wiem wgl z której strony zajść.
Podam przykład z pamięci:
Mamy ostrosłup trójkątny prawidłowy o boku podstawy 3 cm, jego wysokość znajduje się na jednym
z wierzchołków, a nachylenie ściany bocznej która nie zawiera wierzchołka z wysokością
ostrosłupa
jest nachylona do podstawy pod kątem 45 stopni. Oblicz wszystko, tj. wysokość, objętość, pole
całkowite i długość krawędzi.
Domyślam się że kluczowe jest użycie funkcji trygonometrycznych, ale nawet kiedy zerknąłem na
wzory funkcji,
w dalszym ciągu nie wiem jak ich użyć żeby mi pomogły. Będę bardzo wdzięczny za czytelne
rozpisanie
zadania krok po kroku (zwłaszcza na początku przy używaniu funkcji trygonometrycznych, może być
też ze słownym dopiskiem),
bo kiedy mam już jakieś 2 wartości czyli podaną długość ściany bocznej i podstawy etc. to
wyliczenie
objętości, pp i pc nie jest dla mnie problemem, problemem jest wyliczenie tej niezbędnej
drugiej wartości.
Wielkie dzięki z góry za pomoc
10 kwi 18:50
Mila:
Jeżeli prawidłowy trójkątny to spodek wysokości nie może być znajdować się w wierzchołku
podstawy.
Musisz napisać dokładną treść.
10 kwi 19:01
AveHidan: Zadzwoniłem do koleżanki z klasy żeby skonsultować treść zadania (nie jest możliwe przepisanie
oryginału) i treść brzmi tak jak napisałem co do joty. Potwierdziła ona też informację że
spodek
wysokości nie może być w wierzchołku podstawy, więc samo zadanie było kpina na dobrą sprawę.
Warto wziąć pod uwagę że pisała je nauczycielka własnoręcznie
![](emots/2/jezyk1.gif)
W takim razie, jeśli mogę prosić, pomiń tą część z wierzchołkiem i przyjmij że znajduje się tam
gdzie ma się znajdować,
chodzi o sposób użycia funkcji trygonometrycznych w tego rodzaju zadaniach, jutro mam ustny
z matmy i będę miał tego samego typu zadania, więc muszę to zrozumieć
10 kwi 19:15
Mila:
![rysunek](rys/131511.png)
Może o to chodziło?
a=3
α=45
o
10 kwi 19:18
Mila:
Takie zadania z wysokością w wierzchołku są bardzo często.
Nie jest to jednak ostrosłup prawidłowy trójkątny.
To rozwiążcie wg mojego rysunku, po kolacji narysuję ostrosłup prawidłowy trójkątny.
10 kwi 19:23
AveHidan: h
2 + 1/2
2 = 3
2
h=
√6,75
Nie wiem jak wyliczyć k lub H funkcją trygonometryczną, wzory na nie mam, ale nic mi nie mówią,
do tego doszedłem na samym sprawdzianie
![](emots/2/jezyk1.gif)
Jak dowiem się jak to obliczyć (bo tego wlaśnie potrzebuję wiedzieć
![](emots/2/jezyk1.gif)
) to z resztą nie będzie
raczej problemu
10 kwi 19:57
AveHidan: PS. może nie był prawidłowy, ale o podstawie trójkąta równobocznego, to pewne
10 kwi 19:58
Mila:
![rysunek](rys/131515.png)
ΔABC− Δrównoboczny o boku a=3
1)
| a2√3 | | 32√3 | | 9√3 | |
PΔ= |
| = |
| = |
| |
| 4 | | 4 | | 4 | |
2)
Ty obliczyłeś h z tw. Pitagorasa ( dobrze)
| √27 | | √9*3 | | 3√3 | |
h= |
| = |
| = |
| to samo, ale więcej liczenia. |
| √4 | | 2 | | 2 | |
3)
jeżeli α=45
o to oznacza, że ΔSCE ) jest trójkątem prostokątnym równoramiennym.
4)
| 1 | | 32√3 | | 3√3 | | 27 | |
V= |
| * |
| * |
| = |
| |
| 3 | | 4 | | 2 | | 8 | |
==============================
5)
| 9√3 | | 1 | |
Pc= |
| +2* |
| *a*H+PΔABS |
| 4 | | 2 | |
| 3√3 | | 3√6 | |
|SE|=h√2= |
| *√2= |
| (wzór na przekątna kwadratu d=a√2) |
| 2 | | 2 | |
albo tak:
√2 | | | | 3√3 | |
| = |
| ⇔√2*|SE|=2* |
| |
2 | | |SE| | | 2 | |
√2*|SE|=3
√3 /*
√2
2*|SE|=3
√6
| 9√3 | | 1 | | 3√3 | | 1 | | 3√6 | |
Pc= |
| +2* |
| *3* |
| + |
| *3* |
| |
| 4 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
============================
dokończ rachunki
7)
k
2=a
2+H
2
10 kwi 20:30
AveHidan: Ahh no tak... to trójkąt równoramienny... sam nie wierzę w wielkość swojej głupoty czasem,
nigdy bym na to nie wpadł
![](emots/2/zeby.gif)
I nagle wszystko nabiera sensu... A wytłumaczysz mi jak obliczyłaś bok ISEI za pomocą sinusa bo
nie rozumiem nic z tego co napisałaś? (rzecz jasna jeśli chodzi o sinusa)
10 kwi 20:38
Mila:
![rysunek](rys/131516.png)
z definicji:
Z treści:
| H | | √2 | |
sin45= |
| ( sin 45= |
| jest w tablicach, ale powinno być już w Twojej główce) |
| x | | 2 | |
√2 | | H | |
| = |
| mnożę na krzyż ( nie postawiam jeszcze wartości, |
2 | | x | |
bo widzę, że masz kłopoty z rachunkami)
10 kwi 20:58
Mila:
Dalej, wysłało się nieopatrznie:
x*
√2=2*H
x*
√2=3
√3 /*
√2
x*2=3
√3*2
2x=3
√6 /:2
===========
10 kwi 21:02
AveHidan: Ahh rozumiem, czyli wystarczy że wzór sin a = a/c pomnożę na krzyż przez to co wychodzi z
tablic wartości trygonometrycznych i wtedy wychodzi mi długość boku SE?
Znaczy nie widzę innej możliwości, ale wolałbym dostać jeszcze proste potwierdzenie, nota bene
to jest właśnie rzecz której nie wiedziałem, co z jednym i drugim się robi, a skoro dobrze to
rozumiem
to chyba problem z głowy
![](emots/2/jezyk1.gif)
Czekam na potwierdzenie, ale mimo wszystko już teraz bardzo Ci dziękuje za poświęcony czas,
w życiu nie znalazł bym odpowiedzi na to pytanie w internecie gdybym po prostu szukał
10 kwi 21:37
Mila:
Zaraz, bo coś tłumaczę pewnej miłej panience.
10 kwi 21:43
Mila:
| a | |
sinα= |
| ( przyprostokątna leżąca naprzeciw kąta do przeciwprostokątnej) |
| c | |
To oblicz sinusy kątów ostrych w trójkącie KLM.
10 kwi 21:53
AveHidan: sin a= 6/10=3/5
sin B= 8/10=4/5
O to chodziło?
10 kwi 21:58
Mila:
No nie!
Mianowniki dobre.
Co leży naprzeciw kąta α ?
10 kwi 22:22
AveHidan: aha! czyli odwrotnie
![](emots/2/jezyk1.gif)
czyli sin a=4/5
sin B =3/5
10 kwi 22:25
Mila:
Teraz dobrze.
10 kwi 22:28
AveHidan: Dzięki wielkie za pomoc!
10 kwi 22:42
Mila:
Powodzenia jutro
10 kwi 23:08
AveHidan: Przyda się, ale myślę że dzięki Tobie to 2 na święty spokój jest bliżej niż dalej, jeszcze raz
dzięki
10 kwi 23:44