Rozważmy eksperyment związany z grą w darta
asd: Rozważmy eksperyment związany z grą w darta: rzucamy lotką do tarczy w kształcie koła o
promieniu jednostkowym. Niech X – zmienna losowa reprezentująca odległość punktu, w którym
wyląduje lotka, od środka tarczy. Zakładając, że lotka zawsze wyląduje na tarczy i że każdy
punkt tarczy ma identyczną szansę na trafienie, odpowiedzieć na pytania:
(a) Jaki jest zbiór wartości X?
(b) Znaleźć P(X < a) oraz P(a < X < b), gdzie: a < b ≤ 1.
Czy ktoś mógłby chociaż pomóc naprowadzić na rozwiązanie tego zadania ?
10 kwi 17:28
g:
0 ≤ X ≤ 1
P(X<a) = πa2 / π12 = a2
P(a<X<b) = b2 − a2
10 kwi 17:53
Pytający:

a) <0,1> // przy trafieniu w środek tarczy wartość to 0, przy trafieniu w brzeg wartość to 1
(promień)
b) Prawdopodobieństwo geometryczne:
P(X < a) − prawdopodobieństwo trafienia w koło o tym samym środku co tarcza i promieniu a
P(X < a) − prawdopodobieństwo trafienia w obszar ograniczony okręgami o tym samym środku
co tarcza i promieniach a, b
| | πb2−πa2 | |
P(a < X < b)= |
| =b2−a2 |
| | π12 | |
10 kwi 17:56