Znajdź prawdopodobieństwo.
Andrzej: Potrzebuję pomocy przy danym zadaniu:
Pewne źródło informacji generuje losowo symbole z czteroliterowego alfabetu {a,b,c,d} z
prawdopodobieństwami P(a)=
12, P(b)=
14, P(c)=P(d)=
18. System kodujący zakodowuje
następnie te symbole w kody binarne w następujący sposób:
a 0
b 10
c 110
d 111
Niech X – zmienna losowa oznaczająca długość kodu, tzn. liczbę symboli binarnych (bitów).
(a) Jaki jest zbiór wartości X?
(b) Zakładając, że generowanie pojedynczych symboli jest niezależne od siebie, znaleźć P(X =
1), P(X = 2), P(X = 3), P(X > 3).
Z tego co się dowiedziałem to a) będzie X={2,4,8,8}, ale na podpunkt b) nie mam całkowicie
pomysłu
10 kwi 17:25
g: A ile symboli z alfabetu {a,b,c,d} zawiera komunikat?
10 kwi 18:00
Andrzej : 4 ?
10 kwi 18:11
Pytający:
Odpowiadasz czy pytasz?
Postaram się rozjaśnisz na przykładach:
a)
1. Komunikat zawiera 1 symbol, wtedy możliwe komunikaty to:
[komunikat symbolami | komunikat bitowo | długość kodu]
a | 0 | 1
b | 10 | 2
c | 110 | 3
d | 111 | 3
Wtedy X={1,2,3}.
2. Komunikat zawiera 2 symbole, wtedy możliwe komunikaty to:
[komunikat symbolami | komunikat bitowo | długość kodu]
aa | 00 | 2
ab | 010 | 3
ac | 0110 | 4
ad | 0111 | 4
ba | 100 | 3
bb | 1010 | 4
bc | 10110 | 5
bd | 10111 | 5
ca | 1100 | 4
cb | 11010 | 5
cc | 110110 | 6
cd | 110111 | 6
da | 1110 | 4
db | 11110 | 5
dc | 111110 | 6
dd | 111111 | 6
Wtedy X={2,3,4,5,6}.
b)
Dla 1 symbolu:
P(X=1)=P(a)=1/2
P(X=2)=P(b)=1/4
P(X=3)=P(c)+P(d)=1/8+1/8=1/4
P(X>3)=0
Dla 2 symboli:
P(X=1)=0
P(X=2)=P(aa)=1/2*1/2=1/4
P(X=3)=P(ab)+P(ba)=1/2*1/4+1/4*1/2=1/4
P(X>3)=1−P(X=1)−P(X=2)−P(X=3)=1/2
10 kwi 19:56