Prawdopodobieństwo
Warg: W koszu jest 20 jabłek i 28 gruszek. 7 jabłek i 8 gruszek ma kolor żółty, zaś pozostałe owoce
mają kolor zielony. Z kosza wylosowano 1 owoc, który okazał się zielony. Oblicz
prawdopodobieństwo, że wylosowany owoc jest gruszką.
Zrobiłem to z prawdopodobieństwa warunkowego:
A − wylosowany owoc jest gruszką
B − wylosowano zielony owoc
| | | |
|B| = | (ponieważ jest 33 zielonych owoców i losujemy jeden z nich) |
| | |
P(A|B) =
|A∩B||B| =
2033 (20 ponieważ tyle jest zielonych gruszek)
Czy jest to dobre rozwiązanie?