Planimetria
Warg: W dany trapez można wpisać okrag i jednocześnie na tym trapezie można opisać okrąg. Wysokość
tego trapezu jest równa 8, a kąt ostry ma miarę 30 stopni. Oblicz promień okręgu opisanego na
tym trapezie.
Mam problem z tym zadaniem, nie wiem jak poprowadzić rozumowanie, ponieważ wydaje mi się, że
trapez może być prostokątny lub równoramienny.
10 kwi 16:31
Jerzy:
Trapez musi być równoramienny.
10 kwi 16:39
Mila:
Równoramienny.
10 kwi 16:41
Warg: Dlaczego? Z warunku wpisania czy opisania na okręgu?
10 kwi 16:42
Jerzy:
Opisania okręgu.
10 kwi 16:43
Warg: Utknąłem na obliczeniu długości boku trapezu: 8 i zapisaniu warunku a+b = 16, proszę o pomoc.
10 kwi 16:56
Mila:
h=2r
r=4 − promień okręgu wpisanego w trapez
c=16
a+b=2c=2*16=32
10 kwi 17:28
Mila:
Licz dalej.
10 kwi 17:29
Warg: Czym jest c? Ramieniem trapezu? Dlaczego wynosi 16?
10 kwi 17:38
Mila:
rysuję.
10 kwi 17:43
Mila:

rysunek powinien być bardziej spłaszczony, ale tak jest lepiej widać .
a+b=2c
h=8
r=4− promień okręgu wpisanego
R− promieńokręgu opisanego na trapezie.
W ΔCEB:
| | h | | 1 | | 8 | |
sin30o= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ c=16 |
| | c | | 2 | | c | |
a+b=2*16=32
W ΔAEC:
|AC|
2=16
2+8
2=320
|AC|=
√64*5=8
√5
16
√5=2R
R=8
√5
=======
10 kwi 17:57
Warg: Widzę swój błąd, ale nie rozumiem jeszcze jednego etapu:
|AC|sin30 = 2R
10 kwi 18:09
Mila:
Jeżeli okrąg jest opisany na trapezie to jest też opisany na ΔABC.
Z tw. sinusów.
10 kwi 18:19
Mila:
10 kwi 18:22
Warg: Dziękuję, już rozumiem
10 kwi 18:28
Mila:
10 kwi 18:34