matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Silnia
Benny:
n!
k!
Pokaz ze ∑ od n=k do
∞
x
n−k
=
(n−k)!
(1−x)
k+1
10 kwi 16:03
Adamm:
1
∑
n=0
∞
x
n
=
1−x
licząc pochodną dokładnie k razy dostajemy żądaną tożsamość
10 kwi 16:10
Adamm:
dla pewności, przez indukcję
10 kwi 16:16
Benny:
10 kwi 16:35