Ciągi
Hyphaee: Ciąg (an) określony jest wzorem rekurencyjnym. Czy jest to ciąg arytmetyczny lub geometryczny?
Jeśli tak, oblicz sumę dziesięciu pierwszych jego wyrazów. Bardzo proszę o pomoc, nie mam
pojęcia na jakiej zasadzie się to oblicza.
a) a1=2, an+1=√2an
b)a1=−2, an+1=an+5
c)a1=3, an+1=2n*an
10 kwi 15:18
Adamm: a) geometryczny
b) arytmetyczny
c) inny
10 kwi 15:40
ax:
zauważ, że:
| | an+1 | |
skoro a1=2 zaś an+1=√2an ⇒ |
| =√2 |
| | an | |
to masz ciąg geometryczny w którym a
1=2 q=
√2
10 kwi 15:43