matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Suma dwumianu newtona
MysteriousCore:
n+k
2k
Oblicz sumę ∑
n
k=0
n+k
2k
Przekształcam to trochę i dostaję coś takiego: ∑
n−1
k=1
i pytanie co dalej?
10 kwi 15:11
MysteriousCore:
n+k
2k
Mała poprawka 2+∑
n−1
k=1
10 kwi 15:12
MysteriousCore:
Ktoś pomoże?
10 kwi 19:52
jc:
= F{2n+1}
n+k
2k
n+k
n−k
2n−r
r
=
=
, r= n−k
Pokrywamy pasek o długości 2n odcinkami o długości 1 i 2.
2n−r
r
Z jednej strony to ∑
r=0
n
. Z drugiej strony to F
2n+1
.
Wystarczy sprawdzić, że szukana liczba spełnia odpowiednią relację rekurencyjną oraz warunki początkowe.
10 kwi 20:46