funkcje zdaniowe
nikt: Proszę znaleźć część wspólną wykresów funkcji zdaniowych:
|𝑥+9|≤1, 𝑥∈ℤ
|𝑥−3|=4, 𝑥∈ℤ.
jak to zrobić?
10 kwi 14:24
Adamm: rozwiąż nierówność oraz równanie
10 kwi 14:32
nikt: no spoko, ale to trzeba zapisać, przy naszym nauczycielu, jak nie dasz kropki tam gdzie
trzeba to uzna że nie rozumiem pytania,
x+9 ≤ 1
x ≤ −8 v −x−9 ≤ 1
−x ≤ 10
x ≥ 10
x−3 = 4 ⇒ x = 7
−x+3=4 ⇒ x = −1
cześć wspólna to zbior pusty?
10 kwi 15:11
Adamm: źle policzona nierówność
|x+9|≤1 ⇒ −1≤x+9≤1 ⇒ −10≤x≤−8
ponieważ x∊ℤ to wybieramy tylko te wartości które są całkowite
czyli x∊{−10; −9; −8}
co do drugiej
|x−3|=4 ⇒ x−3=4 lub x−3=−4 ⇒ x=7 lub x=−1
to jest poprawnie
10 kwi 15:18
Adamm: inna uwaga: znak ∨ nie pasuje do pierwszej nierówności, powinien być użyty znak ∧
10 kwi 15:25
nikt: jak nie pasuje
|x+9|≤1
(x+9)≤1 v −(x+9)≤1
10 kwi 16:01
nikt: EJJJJJ ALE, jak to cześć wspólna to liczby −10,−9,−8 , no czyli część wspólna tych
,nierówności,
i równości to zbiór pusty, bo przeceiż − 10 − 9 i −8 nie należy do równości (x=7 v x=−1)
10 kwi 16:35
nikt: adam gdzieś ty,
x = 7
x = −1
−10≤x≤−8
część wspólna należąca do liczb całkowitych to zbiór pusty?
10 kwi 18:44
Adamm: cześć wspólna tych dwóch rozwiązań
tak
10 kwi 19:04
nikt: no, to co , opowiedzią do tego pytania jest zbiór pusty?
10 kwi 19:08
Adamm: tak
10 kwi 19:14