matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi - wykaż, że
Hyphaee:
Wykaż, ze jeżeli suma 4 początkowych wyrazów malejącego ciągu geometrycznego jest dziewięć razy
√3
większa od sumy 4 kolejnych wyrazów tego ciągu to iloraz ciągu jest równy
. Dochodzę
3
do równania w postaci:
1−q
4
1−q
4
a
1
*
= 9*a
1
q
4
*
i nie wiem się za to dalej zabrać, bardzo
1−q
1−q
proszę o pomoc.
10 kwi 13:30
Jerzy:
1
1
√
3
1 = 9*q
4
⇔ q
2
=
⇔ q =
=
3
√
3
3
10 kwi 13:34
Hyphaee:
dziękuje!
10 kwi 13:37