Calki
Zelazo: ∫dx/5+13cosx
10 kwi 12:24
jc:
= x/5 + 13 cos x
10 kwi 12:28
Zelazo: Mógłbyś to rozpisać?
10 kwi 12:31
Jerzy:
Zastosuj podstawienie uniwersalne.
10 kwi 12:34
jc: ∫dx = x
dlatego ∫dx/5 + 13 cos x = x/5 + 13 cos x
Co tu jest do rozpisywania?
10 kwi 12:36
'Leszek: Czy to jest calka :
| | 2dt | | 1−t2 | |
Jezeli tak to podstawienie : tg(x/2) = t , dx = |
| , cos x = |
| |
| | 1+t2 | | 1+t2 | |
Otrzymujesz calke :
| | 2dt | |
∫ |
| i mozna calkowac przez rozklad na ulamki proste ... |
| | 18−8t2 | |
10 kwi 12:38