Jakub: Podstawą jest wzór na prędkość: v = s/t, który przekształcasz na wzór na czas t = s/v
x - prędkość rzeki
y - prędkość łódki
Gdy łódka płynie z prądem (w dół rzeki) to jej prędkość względem brzegu jest równa y+x
Gdy łódka płynie pod prąd (z powrotem) to jej prędkość względem brzegu jest równa y-x
12/x -- czas w jakim pokonała 12km tratwa (jej prędkość to prędkość rzeki)
20-12=8 -- tyle przepłynęła po zawróceniu łódka z powrotem, zanim nie napotkała tratwy
20/(x+y) - czas płynięcia w dół rzeki
20/(y-x) - czas płynięcia z powrotem
20/(x+y) + 20/(y-x) = 7
20/(x+y) + 8/(y-x) = 12/x
Masz dwa równania z dwiema niewiadomymi, więc do rozwiązania. Tak jak tutaj
i6. Ja
bym zaczął od odjęcia stronami równań. 20/(x+y) się zredukują. Z tego co zostanie
wyznaczył x w zależności od y i wstawił do np. pierwszego równania.