10 kwi 11:21
Mariusz:
j)
a
0=0
a
1=1
a
2=−1
a
n=−a
n−1+a
n−2+a
n−3
∑
n=3∞a
nx
n=−∑
n=3∞a
n−1x
n+∑
n=3∞a
n−2x
n+∑
n=3∞a
n−3x
n
∑
n=3∞a
nx
n=−x∑
n=3∞a
n−1x
n−1+x
2∑
n=3∞a
n−2x
n−2
+x
3∑
n=3∞a
n−3x
n−3
∑
n=3∞a
nx
n=−x∑
n=2∞a
nx
n+x
2∑
n=1∞a
nx
n
+x
3∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=0∞a
nx
n−0−x+x
2=−x(∑
n=0∞a
nx
n−0−x)+x
2(∑
n=0∞a
nx
n−0)
A(x)−x+x
2=−x(A(x)−x)+x
2(A(x)−0)+x
3A(x)
A(x)−x+x
2=−xA(x)+x+x
2A(x)+x
3A(x)
A(x)(1+x−x
2−x
3)=2x−x
2
| | A | | B | | C | |
A(x)= |
| + |
| + |
| |
| | 1+x | | (1+x)2 | | 1−x | |
10 kwi 12:02
Mariusz:
Źle wymnożyłem
Funkcja tworząca to
| | 1 | (1+x)2−(1−x)2 | |
A(x)= |
|
| |
| | 4 | (1+x)2(1−x) | |
| | 1 | | 1 | | −1+x | |
A(x)= |
| ( |
| + |
| ) |
| | 4 | | 1−x | | (1+x)2 | |
| | 1 | | 1 | | 1+x−2 | |
A(x)= |
| ( |
| + |
| ) |
| | 4 | | 1−x | | (1+x)2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
A(x)= |
| ( |
| + |
| − |
| ) |
| | 4 | | 1−x | | 1+x | | (1+x)2 | |
| d | | d | 1 | |
| ∑n=0∞(−1)nxn= |
|
| |
| dx | | dx | 1+x | |
| | 1 | |
∑n=0∞n(−1)nxn−1=− |
| |
| | (1+x)2 | |
| | 1 | |
∑n=1∞n(−1)nxn−1=− |
| |
| | (1+x)2 | |
| | 1 | |
∑n=0∞(n+1)(−1)n+1xn=− |
| |
| | (1+x)2 | |
| | 1 | |
−∑n=0∞(n+1)(−1)nxn=− |
| |
| | (1+x)2 | |
| | 1 | |
∑n=0∞(n+1)(−1)nxn= |
| |
| | (1+x)2 | |
| | 1 | |
an= |
| (1+(−1)n−2(n+1)(−1)n) |
| | 4 | |
10 kwi 12:22
Mariusz:
e)
a0=3
a1=5
an=an−2+1
Najwygodniejsza będzie zwykła geometryczna funkcja tworząca
10 kwi 12:30
nikt: 00 co to jest ale, nie chodziło o jedną linijkę, np. an = (an +1)2
10 kwi 12:30
nikt: ale to takie rozdudowane?naparwde?
10 kwi 12:39
Adamm: nikt, masz zgadnąć postać rekurencyjną
Mariusz wyliczył ci dodatkowo postać ogólną, to zwiększa trudność zadania
10 kwi 12:45
Mariusz:
g)
a0=−3
a1=1
an=an−1an−2−1
10 kwi 12:45
nikt: panie, adamm ja mam teraz porgram napisać na tej zasadzie,
ja potrzebuje schemat, jak powstaje kolejny wyraz ciągu
'zwykła geometryczna funkcja tworząca' co to znaczy?
10 kwi 12:52
Adamm: funkcja tworząca to coś do znajdywania postaci ogólnej ciągu
ciebie interesuje tylko i wyłącznie postać rekurencyjna
10 kwi 12:53
nikt: ale trudno się domyślić np.
g)
a0=−3
a1=1
an=an−1an−2−1
10 kwi 13:09
Mariusz:
Nazwałem to geometryczną funkcją tworzącą bo dla ciągu jedynek
daje sumę szeregu geometrycznego
Adam ma rację że funkcje tworzące mogłyby ci posłużyć do znalezienia wzoru ogólnego
10 kwi 13:28
nikt: jak sie je rozumie
10 kwi 13:38
Mariusz:
Definiujesz sobie funkcję w postaci sumy szeregu potęgowego
gdzie współczynniki tego szeregu są kolejnymi wyrazami ciągu
Masz ciąg an
Funkcja tworząca tego ciągu to A(x)=∑n=0∞anxn
Mamy ciągi
e)
a0=3
a1=5
an=an−2+1
g)
a0=−3
a1=1
an=an−1an−2−1
j)
a0=0
a1=1
a2=−1
an=−an−1+an−2+an−3
Masz pomysł na pozostałe ?
10 kwi 18:18
Mariusz:
f)
a
1=1
a
n=2a
n−1−a
n−3
Jeżeli chcesz wzór jawny to skorzystaj z funkcji tworzącej
10 kwi 19:18
Mariusz:
h)
a
0=−2
a
2=3
a
n=−a
n−1+a
n−3
Jeżeli chcesz wzór jawny możesz użyć funkcji tworzącej
10 kwi 19:58
Mariusz:
i)
a
0=−1
a
1=0
a
n=a
n−1−a
n−3
Jeżeli chcesz wzór jawny możesz użyć funkcji tworzącej
Ciekaw jestem czy dla ciągu g)
można znaleźć jakąś liniową rekurencję
10 kwi 20:18