ekstrema funkcji
1.167: wyznacz ekstrema lokalne funkcji f x2/|x|−4
10 kwi 10:45
Jerzy:
Zapis niejasny.
10 kwi 10:46
10 kwi 10:59
1.167: ktos cos poniewaz nie wiem co mam zrobic z tym modułem
10 kwi 11:05
Jerzy:
Rozpatrujesz przedziały:
x ∊ (−∞;−4)
x ∊ (−4;0)
x ∊ (0,4)
x ∊ (4;+∞)
10 kwi 11:07
1.167: a dlaczego takie przedziały ?
10 kwi 11:08
1.167: wiem juz dlaczego przedzilay tylko nwm dlaczego tam jest 0
10 kwi 11:09
1.167: nie powinno byc tak ? (−niesk,−4) (−4,4) (4,niesk)
10 kwi 11:10
Jerzy:
Po pierwsze ze wzglądu na dziedzinę funkcji: D = R\{−4,4}
Po drugie ze względu na moduł argumentu
dla x < 0 |x| = − x
dla x ≥ 0 |x| = x
10 kwi 11:11
Jerzy:
Tam powinno być:
x ∊ [0;4)
10 kwi 11:12
1.167: ehh nierozumiem tego ale dziekuje za pomoc
10 kwi 11:17
Jerzy:
W przedziale (−4;0) mamy: |x| = −x
W przedziale [0;4) mamy: |x| = x
10 kwi 11:18
1.167: aa czyli tu chodzi o to ze mam zrobic jakby laczony przedzial z dziedziny i licznika ?
10 kwi 11:22
Jerzy:
Nie , przedział który podałaś sama: ( −4;4 ) musimy rozbić na dwa przedziały,
bo w nim zmienia sie znak wyrażenia |xI ( patrz wyżej )
10 kwi 11:24