10 kwi 00:57
bezendu:
x3+4x≠0
x(x2+4)≠0
x=0
D=R\{0}
Żadnych tabelek się nie robi to tego typu zadań.
10 kwi 01:01
Tomek: kiedy robię tabelkę a kiedy nie ?
10 kwi 10:44
Jerzy:
To jest równanie , więc nie ma potrzeby robienia żadnych tabelek,tylko rozwiązywać go.
10 kwi 10:47
Tomek: rozumiem ale powiedz kiedy robimy tabelkę a kiedy nie bo zawsze mam problem że jak mam zadanie
" f (x) coś tam" to nie wiem jak zacząć
10 kwi 10:51
Jerzy:
W której jesteś klasie ?
10 kwi 10:52
Tomek: 1 LO zaocznie II semestr
10 kwi 10:53
Jerzy:
Można się posłużyć tabelką prze rysowaniu wykresów bardziej skomplikowanych
funkcji. Na poziomie liceum nie stosuje sie raczej tabelek.
10 kwi 10:55
Tomek: a dlaczego w tym samym zadaniu przy równaniu dziedzina wyszła R\{0} a w tabelce co innego ?
skoro X− to dziedzina a Y− wartość funkcji, myślałem że tabelkę i równanie możemy zamiennie
stosować
10 kwi 10:59
Jerzy:
Przy określaniu dziedziny funkcji eliminujemy te wartości argumentów, dla których funkcja
nie istnieje ( nie jest określona ).
| | 1 | |
Np. funkcja f(x) = |
| nie istnieje dla x = 0 , stąd jej dziedzina to: R\{0} |
| | x | |
10 kwi 11:04
Tomek: dzięki wielkie
10 kwi 11:07