Udowodnij że
Staś : 1.
Udowodnij że liczba w zapisie cyfrowym
c
n c
n−1 ... c
0 ma te sama resztę z dzielenia przez 11 co naprzemienna suma cyfr c
0 − c
1 +
c
2 − c
3 ...
Znałem to twierdzenie w formie " na pamiec" lecz nigdy nie widziałem jego wskazywania

2.
Udowodnij ze.dla dowolnej liczby naturalnej n nieparzyste i biepodzielnej przez 5 istnieje
liczba naturalna podziemna przez n w której zapisie występują tylko 9.
9 kwi 23:55
Adamm: 1. łatwo uzasadnić to jeśli zna się kongruencje
cncn−1...c0=10n*cn+10n−1*cn−1+...+c0≡
≡(−1)n*cn+(−1)n−1*cn−1+...+c0 mod 11
10 kwi 00:00
Staś : Niestety nie znam

Dysponuje matematyka na poziomie 3 LO
10 kwi 00:02
10 kwi 00:06
Staś : Ono jest że zbioru Zadania powtórkowe przed matura OE. Nawet gwiazdki nie ma
Już się zapoznaje
10 kwi 00:13
Adam: no dobra
może to i jest na poziomie LO
rozpisz sobie (11−1)
n dwumianem Newtona
(jest w tablicach

)
10 kwi 06:41
Staś : Dlaczego 11 −1 ?
Jeśli już to 10−1 chyba? Ale nie wiem co mam tym osiągnąć zwłaszcza w przypadku przemiennego
podejmowania i odejmowania cyfr z ostatnich miejsc
10 kwi 08:15
g:
A może tak: zauważ że dla c∊[1;9] i n parzystego c*10n mod 11 = c, a dla n nieparzystego
c*10n mod 11 = 11−c. Można to udowodnić indukcyjnie, dla n=0 i n=1 trzeba sprawdzić
na piechotę.
10 kwi 11:35