uzasadnij
Michał :): Witam , niech a=1*2*3*...*25.Uzasadnij że zapis dziesiętny liczby a kończy się sześcioma
zerami.
Niby to jest 25! ale liczyć tego nie będę

, chyba że coś może z jakimś ciągiem tutaj
pokombinować ?
9 kwi 23:29
Adamm: wśród liczb między 1 a 25 jest dokładnie 25/5=5 liczb podzielnych przez 5 oraz
25/25=1 liczb podzielnych przez 25
zatem a jest podzielne przez 56
wśród liczb między 1 a 25 jest również 25/2=12,5, 12 liczb podzielnych przez 2
zatem a jest podzielne przez 56*26=106, zatem kończy się sześcioma zerami
9 kwi 23:34
Michał :): Super , dzięki
9 kwi 23:38