Kongruencje
Rurek: Czy ktoś życzliwy mógłby mi wytłumaczyć jak dziecku, jak się używa przytawania liczb modulo i
pomógł zrobić zadanie: Udowodnić, że liczba 9393 − 3333 dzieli się przez 10 ?
9 kwi 23:20
9 kwi 23:41
Adamm: trochę więcej wyjaśnień
liczby względnie pierwsze to takie które nie mają wspólnych dzielników
np., 2 oraz 9 są względnie pierwsze, 35 i 10 już nie bo obie dzielą się przez 5
φ(10)=4 ponieważ liczby mniejsze od 10 to
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 z czego względnie pierwsze z 10 to 1, 3, 7, 9, zatem φ(10)=4
9393=934*23+1=93*(934)23
korzystając z własności a≡b mod n oraz c≡d mod n to a*c≡b*d mod n mamy
934≡1 więc 934*934≡1 itd. zatem (934)23≡1 oraz 93*(934)23≡93
podobnie mamy z drugim
reszty raczej nie muszę tłumaczyć
9 kwi 23:50
Mila:
9393−3333=(3*31)93−(3*11)33=
=393*3193−333*1133
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3193≡1 (mod10)
1133≡1 (mod10)
34=81≡(mod10)
393=(34)23*3≡3(mod10)
333=(34)8*3≡3(mod10)
393*3193−333*1133≡3(mod10)−3(mod10)≡0(mod3)
9 kwi 23:51