pomocy
Lubięliczyć: sina+cosa=5/4
Pomoże ktoś wyciagnac z tego sam cosa?
9 kwi 22:39
Adamm: jakie masz jeszcze informacje
9 kwi 22:43
Lubięliczyć: http://scr.hu/0t2s/mypbn Podczas rozwiązywaniu tego zadania doszedłem do czegoś takeigo.
Oznaczyłem przyprostokątne jako x i y
x+y/c=5/4 zapisując cosa i cosb.
y/c=cosa
x/c=cosb
po dodaniu mamy
5/4=cosa + cosb −−> a+b=90 cos(90−a)=sina
5/4=cos+sina
Cos zle po drodze?
9 kwi 22:51
Adamm: sin2x+cos2x=1
(cosx−5/4)+cos2x=1
2cos2x−5cosx/2+9/16=0
cos2x−5cosx/4+9/32=0
Δ=25/16−9/8=7/16
cosx=5/8±√7/8 mamy 2 możliwości
zauważmy (5/8−√7/8)2+(5/8+√7/8)2=1
cosa=5/8−√7/8, cosb=5/8+√7/8
9 kwi 23:00
Lubięliczyć: Ok, czyli dobrze.. Zapomniałem o jedynce... Dzięki
9 kwi 23:01