matematykaszkolna.pl
prawdopodobiensto wojtek: z urny w ktorej jest 7 kul bialych i 6 czarnych usunieto w sposob losowy jedna kkule a nastepnie wylosowano dwie kule ktore ze zzdarzen jest bardziej prawdopodobne A − wylosowanie dwoch kul czarnych pod warunkiem ze usunieto kule biala B wylosowanie dwoch roznych kul pod warunkiem ze usunieto kule czarna mozecie mi do tego ttez drzewko rozrysowac?
9 kwi 22:28
wojtek: ref
9 kwi 22:54
wojtek: .
9 kwi 23:12
wojtek: help
9 kwi 23:46
Mila: rysunek 7B,6C Licz
10 kwi 00:06
wojtek: ale mam to sobie po prostu wymnazac czy to jesy praw. warunkowe? bo zrobilem tak jak ty, a niektorzy mi pisali zeto warunkowe jest
10 kwi 12:08
Pytający: Przecież masz w treści napisane "pod warunkiem, że...", czyli tak − jest to prawdopodobieństwo warunkowe. P(A) na logikę: Wiesz, że usunięto kulę białą (taki masz warunek), więc sytuacja bez tej kuli jest Twoim "stanem początkowym" dla którego liczysz prawdopodobieństwo, że wylosujesz 2 czarne kule. Stąd
 6 5 
P(A)=

*

// masz po 6 kul i losujesz 2 czarne
 12 11 
Jak widać, jest to wymnażanie wg drzewka poniżej zaznaczonej poziomej kreski (oddzielającej oba warunki). P(A) ze wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe: C − wylosowanie dwóch kul czarnych D − usunięto kule białą C∩D − usunięto kule białą i wylosowano dwie kule czarne
 P(C∩D) 
7 6 5 

*

*

13 12 11 
 6 5 
P(A)=P(C|D)=

=

=

*

P(D) 
7