prawdopodobiensto
wojtek: z urny w ktorej jest 7 kul bialych i 6 czarnych usunieto w sposob losowy jedna kkule a
nastepnie wylosowano dwie kule ktore ze zzdarzen jest bardziej prawdopodobne
A − wylosowanie dwoch kul czarnych pod warunkiem ze usunieto kule biala
B wylosowanie dwoch roznych kul pod warunkiem ze usunieto kule czarna
mozecie mi do tego ttez drzewko rozrysowac?
9 kwi 22:28
wojtek: ref
9 kwi 22:54
wojtek: .
9 kwi 23:12
wojtek: help
9 kwi 23:46
Mila:

7B,6C
Licz
10 kwi 00:06
wojtek: ale mam to sobie po prostu wymnazac czy to jesy praw. warunkowe? bo zrobilem tak jak ty, a
niektorzy mi pisali zeto warunkowe jest
10 kwi 12:08
Pytający:
Przecież masz w treści napisane "pod warunkiem, że...", czyli tak − jest to prawdopodobieństwo
warunkowe.
P(A) na logikę:
Wiesz, że usunięto kulę białą (taki masz warunek), więc sytuacja bez tej kuli jest Twoim
"stanem początkowym" dla którego liczysz prawdopodobieństwo, że wylosujesz 2 czarne kule. Stąd
| | 6 | | 5 | |
P(A)= |
| * |
| // masz po 6 kul i losujesz 2 czarne |
| | 12 | | 11 | |
Jak widać, jest to wymnażanie wg drzewka poniżej zaznaczonej poziomej kreski (oddzielającej oba
warunki).
P(A) ze wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe:
C − wylosowanie dwóch kul czarnych
D − usunięto kule białą
C∩D − usunięto kule białą i wylosowano dwie kule czarne
| | P(C∩D) | | | | 6 | | 5 | |
P(A)=P(C|D)= |
| = |
| = |
| * |
| |
| | P(D) | | | | 12 | | 11 | |
P. warunkowe możesz liczyć drzewkiem.
10 kwi 12:43