ekstremum lokalne
1.167: wyznacz ekstrema lokalne funkcji x√x−6x+3
9 kwi 22:16
Jerzy:
Ustal dziedzinę i licz pochodną.
9 kwi 22:18
1.167: no wlasnie z ta pochodna jest problem poniewaz nie umiem sobie poradzic z tym pierwiastkiem
9 kwi 22:20
Jerzy:
f(x) = x3/2 − 6x + 3
9 kwi 22:22
1.167: a dlaczego 3/2?
9 kwi 22:23
1.167: dobrze rozumiem dlaczego 3/2
9 kwi 22:26
1.167: i z teo mam liczyc juz normalnie pochodna ?
9 kwi 22:27
Adamm: tak, masz normalnie liczyć pochodną
9 kwi 22:29
Jerzy:
Tak.
9 kwi 22:29
1.167: dziekuje udalo mi sie juz
9 kwi 22:36
1.167: a w przykladnie √8x−x+1 to jak mam policzyc pochodna ?
9 kwi 22:38
Jerzy:
f(x) =
√8*x
1/2 − x + 1
| | 1 | |
f'(x) = √8* |
| *x−1/2 − 1 |
| | 2 | |
10 kwi 09:52