planimetria
anulka: Wyznacz długość najdłuższego, zawartego w trójk ącie o długościach boków 8, 9 i 15,
odcinka dwusiecznej kąta wewnętrznego.
9 kwi 21:58
Mila:

1) Obliczyć: e i f z tw. o dwusiecznej kąta wewnętrznego w Δ
| | 3 | |
e+f=8⇔e+ |
| e=8⇔e=5 i f=3 |
| | 5 | |
2)
W ΔABC:
15
2=8
2+9
2−2*8*9 cosγ⇔225=64+81−144cosγ
80=−144cosγ
W ΔCDB:
d
2=9+81+30
d
2=120
d=2
√30
=============
II sposób, po obliczeniu e i f:
Możesz też skorzystać z wzoru:
d
2=a*c−e*f
d
2=9*15−3*5
d
2=135−15
d
2=120
d=
√120=
√4*30
d=2
√30
9 kwi 22:47