Prawdopodobieństwo
NatNat: Rzucono trzema kostkami do gry i określono zdarzenia: A− na pierwszej kostce wypadło 6, B−
wypadły co najmniej dwie szóstki.
Oznacza to, że: ODP.: P(B)=16/216
To jest poprawna odp., ale czemu B= 5* (3!/2!) +1 ?
1 oznacza taką sytuację: 666
A 5* (3!/2!) oznacza taką sytuację: 66_
Ten drugiej sytuacji nie rozumiem
9 kwi 21:52
Milo: | | | |
Na | sposobów wybieramy z 3 kostek dwie, gdzie wypadną szóstki. |
| | |
Na trzeciej kostce wypadnie któraś liczba ze zbioru {1,2,3,4,5}
Stąd 5*3 przypadków tej drugiej sytuacji
9 kwi 21:55
NatNat: Ok, dziękuję
9 kwi 21:58
Mila:
66x masz dwie jednakowe liczby i trzecia inna ( wybrana na 5 sposobów) ,
możesz je ustawić na 3 sposoby.
| | 3! | |
Te ustawienia można tez obliczyć tak |
| |
| | 2! | |
Permutacja 3! i dzielenie przez 2! bo szóstki są nierozróżnialne.
To jest permutacja z powtórzeniami.
np.
656 − jeżeli przestawisz między sobą szóstki to nie otrzymasz nowego ustawienia.
Jeżeli w wyrazie
LOTTO przestawisz między sobą litery T to nie otrzymasz nowego słowa
Liczba wyrazów
| 5! | |
| to jest permutacja z powtórzeniami. |
| 2!*2! | |
9 kwi 22:01
NatNat: Ok, również dziękuję, wszystko powoli sie rozjaśnia z prawdopodobieństwem
9 kwi 22:11
NatNat: A gdyby tak teraz obliczyc prawdopodobieństwo warunkowe P(A/B) to jak obliczyć AsumaB, Skoro
A=1/6, a B=16...
66
1*1*5
666 1*1*1
I zsumować?
9 kwi 22:15
Mila:
Trzeba mieć zadanie sformułowane precyzyjnie .
9 kwi 22:51
NatNat: Wystarczy
Rzucono trzema kostkami do gry i określono zdarzenia: A− na pierwszej kostce wypadło 6, B−
wypadły co najmniej dwie szóstki. Oblicz P(A/B)
10 kwi 00:12
Mila:
A− na pierwszej kostce wypadło 6
B− wypadły co najmniej dwie szóstki
10 kwi 16:09