prawda czy nie
nikt: stwierdzenia są prawdziwe? prosze o sprawdzenie
a) ([1,10)∩(1,9])=∅ odp: PRAWDA?
b) ([0,1]∩(4,10])⊆ℤ odp:FALSZ., praw.=<0,1>
c) ({0,1,3,4,5,25/4}∪{√−2,−3})∩ℝ≠∅ odp

RAWDA, ({0,1,3,4,5,25/4}∪{√−2,−3})∩ℝ =
({0,1,3,4,5,25/4}∪{√−2,−3})
d) ({−1/3,−1/2,0,5}∪{0,5,48,50})⊈ℤ. FAŁŚZ − co to za znak ⊈ (niezwiera się?, ale z tą kreską
na dole)
9 kwi 21:27
Pytający:
a) ([1,10)∩(1,9])=(1,9]≠∅
b) [0,1]∩(4,10]=∅⊆ℤ (∅ jest podzbiorem ℤ)
c) dobrze
d) Jeśli ℤ oznacza zbiór liczb całkowitych, to faktycznie
{−1/3,−1/2,0,5}∪{0,5,48,50}={−1/3,−1/2,0,5,48,50}⊈ℤ (nie jest podzbiorem, bo są tam liczby
wymierne).
9 kwi 22:07