Stereometria
Donna:

Oblicz wysokość i promień podstawy stożka wpisanego w kulę o promieniu R.
R − promień koła
r − promień podstawy stożka
h − wysokość stożka
l − tworząca stożka
Napisałam tyle:
H
2 + r
2 = l
2
...
l
2 = 2RH
9 kwi 21:05
g: Wiele różnych stożków można wpisać w kulę. Żeby wybrać jeden, to trzeba jeszcze jakichś
danych.
9 kwi 21:16
Donna: Stożek o największej objętości*
Przepraszam, pominęłam.
2rll | | abc | |
| wzór na pole trójkąta |
| |
4R | | 4R | |
9 kwi 21:18
g:

ok, nie znałem tego wzoru. nie będzie potrzebny, bo nie warto zajmować się bokiem l.
sin2α = r/R r = R*sin2α
tgα = r/h h = R*sin2α/tgα
| sin32α | |
Objętość stożka jest proporcjonalna do r2h = R3 |
| |
| tgα | |
d(r2h/R3) | | 6 sin22α cos2α tgα − sin32α/cos2α | |
| = |
| = 0 |
dα | | tg2α | |
po skróceniach sinα=1/
√3
itd.
9 kwi 22:30
Milo:

h = a + R
a
2 + r
2 = R
2
skąd
r
2 = R
2 − a
2
V = 1/3 * πr
2 * (a+R) = 1/3*π*(R
2−a
2)(a+R)
itd., pochodna po zmiennej a i wiadomo
9 kwi 22:36