Zbadaj ograniczoność ciągu
walec : an= ( 1 +
1n )
n
dolna granice znaleźć łatwo ale górna ? nie wiem właśnie jak
9 kwi 20:49
Mariusz:
Franciszek Leja Rachunek różniczkowy i całkowy
strona 52 Liczba e
9 kwi 20:53
daniel13169: Jak dla mnie górna granica to liczba e. Ciąg jest rosnący. n jest liczbą naturalną, wiec
n=1,2,3,...
Według mnie dolna granica ciagu to pierwszy wyraz tego ciągu czyli a1 = (1+1/1)1 =2. Mogę się
mylić.
9 kwi 20:55
walec : dolna to 2 tak, górna po narysowaniu wykresu wygląda na 3 xD , ale liczbowo to nie mam pojęcia
jak to zrobić, nie da inaczej niż całkowanie itp ? Xd jestem z liceum
9 kwi 20:58
azeta: poguglaj może pod hasłami "definicja (dowód) liczby e"
9 kwi 21:01
daniel13169: Ciąg rośnie i w nieskończoności osiąga granice. lim n→∞ an = lim n→∞ (1+1/n)n a to z definicji
jest liczba e ≈2,718
9 kwi 21:03
g:

1+x ≤ e
x (1+1/n)
n ≤ e
1/n * n = e
9 kwi 21:08