funkcja kwadratowa
wojtek: funkcja fx = −2x2−7x+10 przyjmuje wartosc 6 dla dwoch roznych argumentow wskaz przedial do
ktorego naleza oba te argumenty
robilem to tak
6=−2x2−7x+10
−2x2−7x+4 delta x1 i x2
ale wychodza mi pierwiastki jakich nie ma w odpowiedziach jak sie robi tego typu zadania?
9 kwi 20:28
Przemek: zrób se sam co ronk nie masz do roboty ze czekasz na gotowe
9 kwi 20:40
Janek191:
−2 x
2 − 7x + 10 = 6
−2 x
2 − 7 x + 4 = 0
Δ = 49 − 4*(−2)*4 = 49 +32 = 81
| | 7 − 9 | | 7 + 9 | |
x2 = |
| = 0,5 x1 = |
| = − 4 |
| | −4 | | −4 | |
x
1 , x
2 ∊ < −4 ; 0,5 >
9 kwi 20:43
katarzyna gawrysiak: morda pszemek
9 kwi 20:43
9 kwi 20:46
Janek191:
Wypisz te podane odpowiedzi, bo nie mogę ich odczytać
9 kwi 20:51