Oblicz długość przekątnej AC
xyz: Na czworokącie ABCD można opisać okrąg. Oblicz długość przekątnej AC,
jeśli |AB| = 10, |BC| = 3, |CD| = 6 i |AD| = 5
9 kwi 20:26
Adamm:

mamy z tw. Cosinusów
|AD|
2+|DC|
2−2*|AD|*|DC|*cosα=x
2
oraz |AB|
2+|BC|
2+2*|AB|*|BC|*cosα=x
2
|AD|
2+|DC|
2+|AB|
2+|BC|
2=2x
2
x=
√85
9 kwi 21:26
Mila:

Jeden z kątów: β, δ jest rozwarty.
δ=180−β
p
2=5
2+6
2−2*5*6*cos(180−β)⇔p
2=61−60cos(180−β)
p
2=10
2+3
2−2*3*10 cosβ⇔p
2=109−60cosβ
liczby: 60cos(180−β) i 60cosβ są liczbami przeciwnymi
2p
2=61+109
2p
2=170
p
2=85
p=
√85
9 kwi 21:46