f. kwadratowa
kamil852: wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których suma odwrotności dwóch różnych
pierwiastków równania (m+2)x2+2mx+1=0
jest mniejsza od 8.
9 kwi 20:11
kamil852: proszę o pomoc.
9 kwi 20:42
Omikron: Trzy warunki:
a≠0
Δ>0
W ostatnim warunku sprowadź do wspólnego mianownika i zastosuj wzory Vieta.
9 kwi 20:46
Janek191:
1) m ≠ − 2
2) Δ > 0
| | 1 | | 1 | | x1 + x2 | | −2 m | | 1 | |
3) |
| + |
| = |
| = |
| : |
| = − 2m <8 |
| | x1 | | x2 | | x1* x2 | | m + 2 | | m +2 | |
2 m > − 8
m > − 4
Wylicz Δ i dokończ
9 kwi 20:48