prawdopodobienstwo
wojtek: mamy n ponumerowanych urn. w urnie o numerzez k jest k kul bialych i n−k kul czarnych
z losowo wybranej urny wyjmujemy jedną kule oblicz prawdopodobiensto wylosowania kuli bialej
mozecie cos podpowiedziec?
9 kwi 20:11
wojtek: help
9 kwi 21:18
Wierzę w Ciebie: Dasz radę
9 kwi 21:30
wojtek: help
9 kwi 21:34
Adamm: | | 1 | | 1 | | n | | | | n+1 | |
P(A)= |
| *( |
| +...+ |
| )= |
| = |
| |
| | n | | n | | n | | n2 | | 2n | |
9 kwi 21:39
wojtek: mógłbyś objaśnić?
9 kwi 21:40
Adamm: jakie jest prawdopodobieństwo że wybierzemy urnę o numerze k?
jakie jest prawdopodobieństwo że wybierzemy z kuli o numerze k, kulę białą?
9 kwi 21:42
Adamm: "wybierzemy z kuli"
z urny
9 kwi 21:42
Pytający:
każdą urnę możemy wylosować z prawdopodobieństwem 1/n
z urny o numerze k wylosujemy kulę białą z prawdopodobieństwem k/(k+n−k)=k/n
Dla numeracji od k=1 do n:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | n | |
P(kula biała)= |
| * |
| + |
| * |
| +...+ |
| * |
| = |
| | n | | n | | n | | n | | n | | n | |
| | 1+2+...+n | | n(n+1) | | n+1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | n2 | | 2n2 | | 2n | |
Dla numeracji od k=0 do n−1:
| | 1 | | 0 | | 1 | | 1 | | 1 | | n−1 | |
P(kula biała)= |
| * |
| + |
| * |
| +...+ |
| * |
| = |
| | n | | n | | n | | n | | n | | n | |
| | 1+2+...+(n−1) | | n(n−1) | | n−1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | n2 | | 2n2 | | 2n | |
9 kwi 21:48
wojtek: dziekuje
9 kwi 21:59