Wyliczanie pochodnej złożonej funkcji
Marathir: Czy poprawnie podałem pohodną złożoną funkcji?
f(x)= πr
2 √100−2r
Z góry dziękuję za pomoc
9 kwi 19:31
Jerzy:
f'(x) = 0
9 kwi 19:44
Janek191:
Pewnie powinno być f(r) = ...
9 kwi 19:46
Jerzy:
f'(r)....źle.
9 kwi 19:46
'Leszek:
Czy to jest funkcja f(r) czy f(x) , ale i tak jest zle !
Jezeli funkcja jest f(r) = πr
2 *
√100 − 2r
To pochodna :
| | −2r | |
f ' (r) = 2πr *√100 −2r + πr2* |
| |
| | 2√100 −2r | |
9 kwi 19:47
Janek191:
Wrzuć r
2 pod znak pierwiastka
9 kwi 19:48
'Leszek: Sorry u mnie w liczniku nad pierwiastkiem powinno byc ( − 2 ) bez r !
9 kwi 19:52
Marathir: Powinno być f(r)
Dzięki 'Leszek
9 kwi 20:29