...
Ohm: Oblicz wiedząc że suma wszystkich liczb tablicy jest równa 36100
1 2 3 .... n
2 4 6 .... 2n
3 6 9 ....3n
.
.
n 2n 3n ... n2
9 kwi 19:24
Mila:
Sumuj np.kolumnami, masz ciągi arytmetyczne.
9 kwi 19:35
Adamm: sumując kolumny
| (n+1)*n | | (n+1)*n | | (n+1)*n | | (n+1)*n | |
| +2* |
| +...+n* |
| =( |
| )2= |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
=36100
n
2+n−380=0
n=19
9 kwi 19:48
Ohm: Adamm skąd to się wzięło?
9 kwi 19:55
Mila:
Z lewej masz sumę n wyrazów c.a. gdzie a
1=1, r=1 ,a
n=n
| | 2+2n | | 1+n | |
2+4+6+...+2n= |
| *n=2* |
| *n |
| | 2 | | 2 | |
Z lewej masz sumę n wyrazów c.a. gdzie a
1=2, r=2 ,a
n=2n
itd
wystarczy wyjaśnień?
9 kwi 20:14
Mila:
9 kwi 20:49