..
Ohm: Oblicz sumę 1+2*2+3*22+4*23+5*24+...+100*299
9 kwi 19:22
9 kwi 19:26
Ohm: Nie miałam czegoś takiego na lekcjach...
9 kwi 19:29
Mariusz:
To spróbuj zaburzyć, tego też nie mieliście to jak wyprowadzaliście
wzór na sumę ciągu geometrycznego
Spróbuj zróżniczkować sumę skończonego ciągu geometrycznego
9 kwi 19:44
Ohm: Kompletnie nie rozumiem jak mam się za to zabrać
9 kwi 19:54
Mariusz:
∑
k=0n2
kx
k
∑
k=0nk2
kx
k−1
∑
k=1nk2
kx
k−1
∑
k=0n+1(k+1)2
k+1x
k
2∑
k=0n+1(k+1)2
kx
k
| | 1−(2x)n+1 | |
∑k=0n2kxk= |
| |
| | 1−2x | |
| d | | −2(n+1)(2x)n(1−2x)−(−2)(1−(2x)n+1) | |
| (∑k=0n2kxk)= |
| |
| dx | | (1−2x)2 | |
| d | | −(n+1)(2x)n(1−2x)+(1−(2x)n+1) | |
| (∑k=0n2kxk)=2 |
| |
| dx | | (1−2x)2 | |
(n+1)2
n+(1−2*2
n)
S
n=(n−1)2
n+1
Wynik to S(100)
9 kwi 20:26
karty do gry: Niech f(x) = x + x2 + x3 + ... + x100
Wtedy twoja suma będzie równa f'(2)
9 kwi 20:28
Mariusz:
Indeksy sumowania mi się trochę pomyliły po zróżniczkowaniu
9 kwi 20:37
Mila:
S=1+2*2+3*2
2+4*2
3+5*2
4+...+100*2
99 /*2
2S=1*2+2*2
2+3*2
3+4*2
4+5*2
5+.......+99*2
99+100*2
100
2S−S=
=(1*2−2*2)+(2*2
2−3*2
2)+(3*2
3−4*2
3)+(4*2
4−5*2
4)+.....
+(99*2
99−100*2
99)+100*2
100−1=
=−2−2
2−2
3−2
4+....−2
99+100*2
100−1=
=−(2+2
2+2
3+2
4+2
5+...+2
99)+100*2
100−1=
| | 1−299 | |
=−[2* |
| ]+100*2100−1= |
| | 1−2 | |
=−(2
100−2)+100*2
100−1=
=2−2
100+100*2
100−1=1+99*2
100
9 kwi 20:47