..
Ohm: Wyznacz x tak aby liczby log3 (2x +1), log3 (2(x−1)−1), 0 były trzema kolejnymi wyrazami
ciągu arytmetycznego
9 kwi 19:18
Ohm: Druga potęga to x−1
9 kwi 19:19
5-latek: A jaki jest warunek na to zeby 3 kolejne wyrazy tworzyly ciag atrtmetyczny ?
9 kwi 19:22
Ohm: 2b=a+c tylko tutaj są logarytmy z potęgami x
9 kwi 19:29
tyokke: 2log
3 (2
x−1 +1) = log
3 (2
x−1)
(2
x−1−1)
2=2
x+1
mnożysz dzielisz na końcu podstawiasz pod 2
x jako t i sobie wyliczasz
9 kwi 19:45
Ohm: (t/2 −1)2 = t+1
t2/4 + 1 −t = t +1
t2+ 4 −4t = 4t+4
t2−8t=0
t=0 lub t=8 ?
Dobrze?
9 kwi 19:53
tyokke: też mi tak wyszło aczkolwiek nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie, ja bym je tak rozwiązał,
ale jestem tylko maturzystą
t=0 odrzucamy
2x=8
2x=23
x=3
9 kwi 19:55
Ohm: Też jestem maturzystką

Dlaczego t=0 odrzucamy?
9 kwi 20:10
5-latek: bo funkcja wykladnicza przyjmuje tylko wartosci dodatnie
9 kwi 21:18