Walec
Paulka: Przekrój osiowy walca jest prostokątem którego bok odpowiadający wysokości walca jest o
1 większy od drugiego boku. Przekątna tego prostokąta jest równa 5. Objętość walca jest równa:
A. 2π
B. 3π
C. 9π
D. 12π
Proszę o rysunek też
9 kwi 19:10
5-latek:

Potrafisz wyliczyc x ?
9 kwi 19:15
5-latek: x+1=H
wzor na objetosc walca znasz
9 kwi 19:17
Janek191:

Mamy
x = 3 ⇒ r = 0,5 x = 1,5
h = 4
Objętość walca
V = π r
*h = π*(1,5)
2 * 4 = 2,25*4 π = 9 π
C)
9 kwi 19:18
Paulka: Tak dalej sobie poradze 😎
9 kwi 19:19
Janek191:
Miało być V = π r
2 *h
Gdzieś mi kwadrat zjadło
9 kwi 19:19
5-latek: Czyli masz jakiegos kradzieja w domu
9 kwi 19:20
Paulka: Zgadzam się 😂
9 kwi 19:21