Dynamika.
rick: Funkcja F=(20t, 5t−10, −15t2) N przedstawia wartość siły F zależnej od czasu. Jaka jest
zależność funkcyjna
położenia i prędkości od czasu cząstki, poruszającej się w polu tej siły? Warunki początkowe
(5,2,−3)m,
(2,0,1)m/s.
Mógłby mnie ktoś naprowadzić od czego w ogóle zacząc to zadanie?
9 kwi 18:33
Adamm: nie powinno być tutaj jakiejś masy jeszcze?
9 kwi 18:37
g:
a(t) = F/m
v(t) = v(0) + ∫0t a(t1) dt1
x(t) = x(0) + ∫0t v(t1) dt1
całkowanie można przeprowadzać dla każdej współrzędnej a,v, i x oddzielnie.
9 kwi 18:48
'Leszek: Skorzystaj z drugiej zasady dynamiki Newtona w postaci :
Czyli : p = ∫ F dt
Zatem wektor pedu p = [ 10 t
2 ; 2,5 t
2 − 10t ; −5t
3 ], uwzglednij warunki poczatkowe
Oraz p = mv ⇒ wyznacz wektor v , oraz wektor polozenia :
x (t) = ∫ v
x dt i analogicznie dla y(t) = ∫ v
ydt , z(t) = ∫ v
zdt
Dokoncz ...
9 kwi 19:03
rick: Przy uwzględnianiu warunków początkowych, wiedząc, że pęd=m*v, mam przyrównywać te iloczyny do
składowych pędu?
np: 5*2=10t2 , 2*0=2.5t2−10t itd..?
9 kwi 19:08
'Leszek: Z calkowania otrzymujesz :
| | 1 | |
px = 10t2 + C ,⇒ vx = |
| *( 10t2 + C ) stala C wyznacz z warunkow |
| | m | |
poczatkowych dla t =0 , v
x = 2 m/s i.t.d.....
jaka jest masa ciala ?
9 kwi 19:16
rick: F=m*a=m*(v/t) ⇒ m =F*(t/v) ?
9 kwi 19:21
'Leszek: Wzor na druga zasade dynamiki Newtona w postaci F = m*a stosujemy tylko wtedy , gdy
masa ciala i sila sa stale , czyli nie zaleza od czasu ,gdy tak jak w tym zadaniu
| | dp | |
sila jest zmienna czasu to stosujemy wzor F = |
| , ten ostatni wzor stosuje sie |
| | dt | |
rowniez w fizyce relatywistycznej , Newton byl geniuszem podajac ten wzor !
9 kwi 19:27
rick: czyli za dp wstawiamy m*v?
9 kwi 19:29
rick: Bo dochodzimy do 2=(1/m)*C
9 kwi 19:30
'Leszek: Kolego @rick , co to za szkola w ktorej pobierasz nauki ?
dp = d(mv) = mdv , jezeli m = constans
9 kwi 19:34
rick: m=50t?
9 kwi 19:45
rick: wtedy C wyliczam z równania 2=(1/50 )* t*(10t2 +C) ⇒ C= (100/t) −10t2
x (t) = ∫ vx dt = ∫ (1/50)t(10t2+100/t−10t2)=2t+C ?
9 kwi 19:51
'Leszek: Kolego @rick przecierz m = constans , nie moze byc czasu t !
9 kwi 19:54
rick: dp=100t tak?
9 kwi 20:02
rick: próbuje wyliczyć to m z dp=mdv
9 kwi 20:02
'Leszek: Musi byc podana liczbowo masa m , np. m = 1 , albo zostawiamy symbol masy m
i nie da sie wowczas jej wyznaczyc i to wszystko ,
9 kwi 20:07
rick: Bo w treści zadania tej amsy m nie ma...
9 kwi 20:09
rick: masy*
9 kwi 20:09
'Leszek: To blad w tresci i tyle !
9 kwi 20:10
rick: vx=1/m(10t2 +C) i mialem z tego wyznaczyć C..ale to ja mam tu dwie niewiadome i m i C..
9 kwi 20:10