Różne zadanka
Jan: Mam problem z kilkoma zadaniami z matury.
zad1. Wartość funkcji f(x) = −2x + 4 dla argumentu
1√3 − 1 jest równa:
odpowiedź: 3 −
√3 (podstawiam w miejsce x podaną wartość ale w żaden sposób nie mogę otrzymać
tego wyniku)
zad2. Punkty A=(2, 5), B = (−4; −2), C = (9, 2) są trzema kolejnymi wierzchołkami
równoległoboku ABCD. Punkt D ma współrzędne?
Proszę o wskazówkę jak się za to zabrać

zad3. Pewną liczbę przybliżono z nadmiarem do 6,5. Błąd względny tego przybliżenia wyrażony w
procentach wynosi 4%. Znajdź tę liczbę.
W tym zadaniu gdy podstawiam pod wzór na Bb |x−6,5| a następnie układając sobie równanie, wynik
jest błędny. Jeżeli pod wartość dokładną we wzorze podstawie to przybliżenie |x−6,5| to wynik
wychodzi dobry. Kompletnie nie rozumiem dlaczego tak się dzieję. Przecież 6,5 nie jest
wartością dokładną a przybliżeniem

Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas
9 kwi 18:19
Adamm: zd1. dobrze przepisane? jeśli tak, to odpowiedź jest zła
9 kwi 18:22
Jan: fakt źle... 1/(√3 −1)
9 kwi 18:24
9 kwi 18:26
Jan: Kurcze a w jaki sposób to zamienić?
9 kwi 18:30
Jan: aaa już wiem

Okej dzięki =)
9 kwi 18:35
Adamm: nigdy nie usuwałeś niewymierności z mianownika?
ok, pokaże ci na dwóch przykładach
| 1 | | 1 | | √2+√3 | | √2+√3 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| √2−√3 | | √2−√3 | | √2+√3 | | (√2−√3)(√2+√3) | |
| √5−1 | | (√5−1)(√2−1) | |
| = |
| =(√5−1)(√2−1)=√10−√2−√5+1 |
| √2+1 | | √22−12 | |
9 kwi 18:35
Jan: Kurcze jakoś nie pomyślałem

Ale już wiem o co chodzi

Jeszcze te dwa zadania

Pewnie
też o czymś prostym zapomniałem
9 kwi 18:38
Adamm: zd2. wektor AB = wektor DC = − wektor CD
wektor AB = <−4−2; −2−5>=<−6; −7>
punkt D = (x; y)
wektor CD = <x−9; y−2> = <6; 7>
x−9=6 oraz y−2=7
x=15 oraz y=9
D=(15; 9)
9 kwi 18:41
Adamm:

hmm... chyba coś jest nie tak
9 kwi 18:43
Jan: Odpowiedź się zgadza
9 kwi 18:45
Adamm: źle narysowałem punkt D
9 kwi 18:45
Adamm: zd3
6,5−x=0,04x
x=6,25
9 kwi 18:49
Jan: nie bardzo rozumiem dlaczego jest 6,5−x zamiast x−6,5
9 kwi 18:55
Adamm: przybliżono z nadmiarem więc 6,5 jest trochę większe od x
9 kwi 18:56
5-latek: Chyba bedzie problem z tegoroczna maturą
Prawie co drugiego maturzyste bolą zęby
9 kwi 19:01
Jan: Dobrze że nie jestem tegorocznym maturzystą
9 kwi 19:06