KK
KML: Ile jest liczb dwudziestocyfrowych o sumie cyfr równej 5?
9 kwi 18:16
Adamm: można to zrobić gotowym wzorem, albo spróbować rozłożyć 5 na sumy w ten sposób
5=5 (jedna piątka i 19 zer)
5=4+1 (jedna czwórka i jedna jedynka)
et cetera
gotowy wzór:
(x
1+1)+x
2+...+x
20=5
x
1+...+x
20=4
| | | | | |
rozwiązań równania jest | = | =8855 |
| | | |
9 kwi 18:21
KML: Nie rozumiem ostatniej linijki
9 kwi 18:43
Adamm: czego nie rozumiesz? nie jestem jasnowidzem
| | n! | |
to symbol Newtona, jest równy |
| |
| | k!(n−k)! | |
9 kwi 18:47
KML: Skąd ona sie wzieła
9 kwi 18:49
9 kwi 18:52