kombinatoryka
kombinatoryka: 1. 12 osobom rozdawane sa batony. Na ile sposobow mozna rozdac po rowno
a)2 rodzaje batonow
b)3 rodzaje batonow
c)5 rodzajow batonow
czy w tym zadaniu powinienem uzyc kombinacji z powtorzeniami ?
c) i tutaj dopiero kombinacje z powtorzeniami dla k=12 , n=5 ?
2.
a)Na ile sposobow mozna rozdac 3 paczki 14 osobom?
14*13*12
b)Na ile sposobow mozna rozdac 5 paczkow 3 osobom, tak aby kazdy dostal paczka
Czy to jest poprawnie?
9 kwi 17:58
Mila:
2)
pączki są jednakowe, osoby różne
a)
x
1+x
2+..+x
14=3 liczba rozwiązań w zbiorze N
b)
x
1+x
2+x
3=5, x
i≥1
5−3=2
y
1+y
2+y
3=2
9 kwi 18:30
kombinatoryka: nie do konca rozumiem. Dlaczego nie moglem uzyc w a) zasady mnozenia ?
9 kwi 18:37
kombinatoryka: 1 zadanie jest poprawnie zrobione ?
9 kwi 18:38
Pytający:
Mnożąc 14*13*12 rozdałbyś po 1 pączku 3 osobom i w dodatku rozróżniałbyś pączki (kolejność
rozdawania jest istotna przy takim liczeniu). Nie rozróżniając pączków możesz rozdać po jednym
| | | |
3 osobom na | =14*13*2 sposobów. Ale możesz jeszcze dać 2 pączki jednej osobie i drugiej |
| | |
| | | | | |
jednego na | *2!=14*13 sposobów oraz dać 3 pączki jednej osobie na | =14 sposobów. |
| | | |
| | | |
O dziwo, | =560.  |
| | |
Co do pierwszego zadania... nie rozumiem treści. Ile batonów rozdajemy
9 kwi 19:02
Mila:
2) zadanie − zastosowanie kombinacji z powtórzeniami.
Rozmieszczamy jednakowe obiekty w różnych komórkach ( szufladach).
9 kwi 19:17
123k: racja ,dzieki

Co do 1 zadania to przepisalem tresc taka jakabyla. sam nie bardzo wiedzialem jak je
interpretowac.
A jezeli mialbym cos takiego:
W zawodach biegowych startuje 11 zawodnikow(5 kobiet i 6 mezczyzn), na ile sposobow:
a)mozna rozdac 3 medale?
11*10*9
b)moga zakwalifikowac sie do kolejnych biegow, jezeli awansuje pierwszych 5 osob ?
c)moga zakwalifikowac sie do kolejnych biegow, jezeli awansuja pierwsze 3 kobiety i pierwszych
3 mezczyzn?
?
9 kwi 19:22
Pytający:
Jeśli chodzi o sam awans (bez względu na kolejność), to wszystko dobrze.
9 kwi 20:08
123k: te slowo pierwszych troche mnie myli, a gdyby wziac pod uwage kolejnosc
9 kwi 20:14
Pytający:
Dokładnie tak (byłoby tak jeśli np. od miejsca zajętego w kwalifikacjach zależy pozycja
startowa w kolejnym biegu itp.).
9 kwi 20:48
Pytający:
Wróć, w c raczej powinno być (jeśli awansują do jednego biegu, bez podziału na mężczyzn i
kobiety):
Acz dałoby i radę pewnie wymyślić taką treść, żeby to Twoje rozwiązanie przeszło.
9 kwi 20:57