Trygonometria
anulka: Wyznacz wszystkie wartości x∊(0 , π), dla których tgx, 2sin2x i ctgx s ą odpowiednio
pierwszym, drugim i trzecim wyrazem ciągu arytmetycznego.
9 kwi 17:49
Milo: tgx+ctgx = 4sin2x
| sinx | | cosx | |
| + |
| = 8sinxcosx |
| cosx | | sinx | |
{sin
2x + cos
2x}{sinxcosx} = 8sinxcosx
sin
2x + cos
2x = 8 sin
2xcos
2x
1 = 2 * (2sinxcosx)
2
| | √2 | | √2 | |
sin2x = |
| lub sin2x = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
9 kwi 22:53
Milo: W trzeciej linijce tam oczywiście ma być
| sin2x+cos2x | |
| = 8sinxcosx |
| sinxcosx | |
9 kwi 22:54