Szeregi geometryczne
BuddyGuy: 1.
4x +4x−1+4x−2+...=42x+1/4+m
Dla jakich m równanie będzie miało 2 rozwiązania?
2.
1+5x+9x2+13x3+...+(4n−3)xn−1+...=27
Rozwiąż równanie.
Z góry dziękuje!
9 kwi 17:15
Jerzy:
1)
potem podstaw : 4
x = t i warunek: t > 0
9 kwi 17:17
BuddyGuy: Okej, dzieki. Dam znać czy wyszło!
9 kwi 17:21
Jerzy:
i to równanie ma mieć dwa dodatnie rozwiązania:
Δ > 0
t
1*t
2 > 0
t
1 + t
2 > 0
9 kwi 17:21
BuddyGuy: Pierwsze wyszło− nie zauważyłem wcześniej tego podstawienia
9 kwi 17:26
BuddyGuy: A co do drugiego, ma ktoś jakiś pomysł?
9 kwi 18:22
Mariusz:
Funkcja tworząca równania rekurencyjnego
a0=1
an=an−1+4
9 kwi 18:26
Mariusz:
∑
n=1∞a
nx
n=∑
n=1∞a
n−1x
n+∑
n=1∞4x
n
| | 4x | |
∑n=1∞anxn=x∑n=1∞an−1xn−1+ |
| |
| | 1−x | |
| | 4x | |
∑n=0∞anxn−1=x∑n=0∞anxn+ |
| |
| | 1−x | |
9 kwi 18:31
Mariusz:
Tutaj musisz uwzględnić przedział na którym szereg ten jest zbieżny
Dostaniemy do rozwiązania równanie kwadratowe
z którego jedno rozwiązanie odrzucasz bo nie leży w przedziale na
którym szereg po twojej lewej jest zbieżny
9 kwi 19:01