Obliczanie funkcji tryg. kąta
arek: Oblicz funkcję trygonometryczną kąta:
a)5/12pi
b)105 stopni
9 kwi 17:11
arek: ktos?, coś?
9 kwi 17:29
5-latek: Za chwile Panie profesorze .
A do tego czasu niech Pan policzy np ze wzoru np
sin1050= sin(45o+60o) ze wzoru na sin(α+β)
9 kwi 17:38
5-latek: lub 1050= (90o+15o)
znajac sin30 o z e wzoru polowkowego policz sin15o tylko wartosc z odpowiednim znakiem
musisz dac
bo to druga cwiartka
tak samo pozostale funkcje kata15o
9 kwi 17:42
arek: Dobrze?
a)5/12=2/12+3/12=1/6+1/4
sin(5/12)=sin(1/6+1/4)=sin1/6*cos1/4+cos1/6*sin1/4=1/2*√2/2+√3/2*√2/2=√2+√6/4
cos(5/12)=...= √2−√6/4
tg(5/12)= ...= √2+√6/√2−√6
9 kwi 17:47
arek: i jak?
9 kwi 18:15
5-latek: | | (√2+√6)2 | | 8+2√6 | |
u Ciebie |
| = |
| a to nie to samo |
| | −4 | | −4 | |
9 kwi 18:32
5-latek: Zle policzylem
| (√2+√6)2 | | 8+2√12 | | 8+4√3 | | 4(2+√3 | |
| = |
| = |
| = |
| = −(2+√3) |
| −4 | | −4 | | −4 | | −4 | |
9 kwi 18:40