Oblicz Wyznacznik
daniel13169: Oblicz Wyznacznik:
|1 1 1 . . . . . 1 1|
|1 3 3 . . . . . 3 3|
|1 1 4 . . . . . 4 4|
|. . . . . . . . . . . . |
|1 1 1 . . . . . (n−1) (n−1)|
|1 1 1 . . . . . 1 n|
Nie umiem tego inaczej przepisać. Robie to tak, że od 2 wiersza odejmuję wiersz 1, pozniej od 3
wiersza odjemuje wiersz 1 itd. az dochodze do tego ze od n−tego wiersza odejmuje wiersz 1.
Otrzymuję:
|1 1 1 . . . . . 1 1|
|0 2 2 . . . . . 2 2|
|0 0 3 . . . . . 3 3|
|. . . . . . . . . . . . |
|0 0 0 . . . . . (n−2) (n−2)|
|0 0 0 . . . . . 0 (n−1)|
Powstaje mi wyznacznik z macierzy dolnej trójkątnej czyli mnożę to co na przekątnej. Otrzymuję
wynik: 1*2*3*....*(n−1) = (n−1)!
Wydaję mi się ze wynik jest zły... Bo np wyznacznik:
|1 1 1 1|
|1 3 3 3|
|1 1 4 4|
|1 1 1 5|
Wyznacznik ten równy jest 24 = 4!
A z mojego wzoru wychodzi (4−1)! = 3!
Co robię nie tak?
9 kwi 16:39
Adamm: (5−1)!=4!=24
wychodzi dobrze
9 kwi 17:25
daniel13169: Ok dzięki. Moj błąd
9 kwi 17:58
daniel13169: Już nawet widzę gdzie jest błąd. Wielkie dzięki, że mi otworzyłeś oczy
9 kwi 18:00