trygonometria
Jan: Jeżeli α jest kątem ostrym i tgα =
√22, to:
A. α=45 B. α> 45 C. 30<α<45 D. α=30
Ja robię to w taki sposób:
tgα=
√22
sinαcosα =
√22
2sinα =
√2 cosα
sinα =
√22 cosα
(stosuje jedynke trygo.)
√1−cos2 α =
√22 cosα
1−cos
2α=
12cos
2α
1 =
32 cos
2 α
23 = cos
2 α
√2√3 = cosα
cosα=
√63
Nie wiem co z tym dalej zrobić... lub w obliczeniach mam błąd
9 kwi 16:25
Tadusz:
to może sprawdź o co pytają
9 kwi 16:29
Jan: O kąt α. I tak nie wiem co z tym zrobić
9 kwi 16:31
Jerzy:
tg45 = 1
i funkcja tgx jest rosnąca
| | √2 | |
teraz oszacuj wartość |
| |
| | 2 | |
9 kwi 16:34
9 kwi 16:34
Jan: Ajjj.. no nic człowiek uczy się na błędach. Dzięki
9 kwi 16:38